Direktlänk till inlägg 8 december 2008

Finis Americae

Av Anders Limes - 8 december 2008 18:32Vi närmar oss nu hastigt en brytpunkt i den moderna historien. Vi ser hur den amerikanska ekonomin allt snabbare bryts sönder, imploderar, förtärs. Denna kollaps, tilltagande för varje dag som går, skriver följande budskap i eldskrift över planeten: Finis Americae. Imperiets sammanbrott.

 

Hur kan det vara så? Varför diskuteras det inte på Dokument Utifrån?

 

Som Churchill sa – det finns lögn, förbannad lögn, och så finns det statistik. Betänk här till en början följande axplock från de officiella lögnernas USA:

 

Under år efter år har de amerikanska nyckeltalen blivit mer och mer snedvridna genom politisk intervention. Vad gäller KPI, som ligger till grund för bl.a inflationsstatistiken (som i sin tur är avgörande för tillväxtstatistiken) har bl.a följande innovativa förändringar gjorts: en dyrare vara får numera ett lägre pris i KPI-beräkningen, eftersom ”mervärdet” av den dyrare varans ”högre kvalitet” gör att den ”känns” billigare. Vidare har bl.a mat och energikostnader (helt centrala för den arbetande människan) tagits bort helt ur inflationsberäkningen (s.k. ”kärn”-inflation).

 

Vad gäller arbetslöshet, så inkluderar amerikansk officiell statistik endast de som aktivt sökt arbete inom de senaste 30 dagarna. De övriga arbetslösa (s.k. ”discouraged” workers), d.v.s majoriteten, ingår inte i statistiken.

 

Social Security och Medicaid-programmen har expanderats år efter år, men – överraskning! – inte finansierats. Om finansiering av dessa program skulle ingår i regeringens redovisning av budgetunderskottet, så skulle detta explodera till flera tusen miljarder dollar varje år (istälet för som nu, ett antal hundra miljarder).

 

Jag vet att det ovanstående känns barockt, omöjligt. Men det är icke desto mindre alldeles sant. Se bl.a denna artikel, eller denna, eller läs denna rapport.

 

Chefen för USAs riksrevision avgick också mycket riktigt i förtid i början av 2008, för att istället resa land och rike runt och spela in filmen I.O.U.S.A., som handlar om den förestående skuldkraschen.


Så. Siffrorna för arbetslöshet, inflation, och tillväxt i USA är en hög lögner. Troligen har tillväxt varit negativ de senaste åren, arbetslösheten och inflationen minst dubbla den rapporterade. Varför skulle man vilja ljuga på detta vansinniga sätt?

 

Inte minst av följande skäl: USAs kredtivärdighet hänger på dessa siffror. Och USA är, som bekant, helt beroende av utländska lån. Det visar sig alltså att bubblan som är Amerika har blåsts upp till bristningsgränsen – kollapsen kommer snart, och den kommer vara total.

 

Vad kan vi vänta oss?

 

Vi måste först komma ihåg att det innevarande dollarrallyt är en effekt av utförsäljning av amerikanska värdepapper – man byter aktier, obligationer, etc. mot statsobligationer, vilket höjer dollarn. Inom kort kommer emellertid en motverkande kraft: utländska stormakter som Kina, etc, kommer sjösätta egna stimulanspaket för att rädda sina respektive ekonomier. Därvid kommer de vara tvungna att likvidera sina dollarreserver – alltså sälja dollar.

 

Minns nu de nyligen hastigt exploderande amerikanska utgiftsposterna (kostnaden för bailouts etc till en följd av finanskrisen är redan uppe i ofattbara 7,36 tusen miljarder dollar – Paulsons omskrivna 700 miljarderdollarplan är bara en lilten del av det hela), vilket leder till ett behov av lån i samma storleksordning – dvs ett behov att finna en köpare av ofantliga mängder dollar.

 

Men de viktigaste aktörerna vill alltså nu sälja, inte köpa. Alltså kan USA inte längre försörja sig på lånade pengar.

 

Resultatet kan bara bli ett – sedelpressen. Och när den börjar snurra så är hyperinflationen oundviklig. Jag vill på nytt påminna om vad som hände i Weimarrepublikens Tyskland.

 

Läget är redan idag desperat: redan nu är 10% av den amerikanska befolkningen på food stamps. Minst 15% är arbetslösa. Det finns inga pengar till sjukvård, eller skolor, eller infrastruktur. Flera stater är luspanka, utfattiga. Landet är fullkomligt bankrutt – och krisen har bara börjat.

 

Vidare. En imploderande dollar kommer bryta sönder Bretton Woods systemet i sin helhet – d.v.s världsbanken, IMF, WTO, som alla baseras på dollarns hegemoni och därmed styrs av amerikanska diktat, kommer samtliga bryta samman. Amerikas 700 militärbaser jorden runt kommer överges.

  

Inte längre kommer världsekonomin gå ut på att producera ohyggliga mängder prylar att skickas till den amerikanske konsumenten i utbyte mot papperslappar (a.k.a. dollars) – faktum är, att amerikansk import i det närmaste kommer avstanna. Och därmed avstannar också den amerikanska ekonomin (vilken som bekant till 70% består av konsumtion), eftersom USAs multinationella företag ”globaliserats” – flyttat produktion till utländska sweatshops i länder med t.o.m sämre miljö- och arbetarlagstiftning än USA självt.

 

De stora industrier och ofantliga naturrikedomar (framförallt olja, men glöm inte grundvatten, etc…) som en gång tog USA ur Depressionen finns inte mer. De är outsourcade, förbukade, slut. Eran av amerikansk rikedom är över, resurserna sögs ut och slösades bort av den besuttna överklassen, som nu lämnar landet för lyxlägenheter i Dubai. Värdorganismen – USA – kollapsar.

 

Därmed kommer troligen – förhoppningsvis – ”kapitalismen” råka i motsvarande vanrykte som ”kommunismen” gjorde efter murens fall. Man får dock inte underskatta propagandisterna på världens alla DN och SvD-redaktioner; de kommer med all makt försöka motverka att insikten om kapitalismens mord på Amerika sprids.

 

Avslutningsvis. Det är i perspektivet ovan man måste se valet av Barack Obama till president. Nu, klockan fem minuter i tolv, släpps en (såvitt man kan förstå) tänkande människa fram till presidentämbetet. Han kommer att presidera över den största samhälleliga kollapsen i modern tid. Eliterna har redan sugit sig fulla av landets livsblod, mätta och nöjda lämnar de det sjunkande skeppet. De är inte hotade av ”Change”, eftersom denna kommer alldeles för sent.

 

Om man fortfarande vill se någon symbolisk seger för det progressiva i och med valet av en färgad president, får vara upp till var och en. Personligen gör jag det inte – Barack Obama har valts endast till att bära hundhuvudet för sammanbrottet. Vad det betyder för framtidens Ku Klux Klan-rekrytering vill jag inte ens tänka på.

  

***

 

Jag är medveten om att framtidsvisionen ovan är mycket mörk. Det finns dock ljuspunkter, och mycket hopp. Minns framförallt av landet vi talar om , USA, står för 25% av världens växthusgaser. Minns att det är det enda land som använt kärnvapen. Det är ett av de få länder som använder utarmat uranUSAs olagliga krig i Irak har dödat minst en halv miljon irakier. Det finns inget land som förbrukar så mycket energi per capita, och det finns inget land som producerar så mycket sopor. Planeten kan inte upprätthålla ett sådant land – det måste ta slut.

 

Som George H. W. Bush sade på Earth Summit 1992: The american way of life is not negotiable. Den amerikanska kollapsen är en direkt följd av sådan vidrig amerikansk arrogans – och därmed alldeles välförtjänt.


Vilken eller vilka statsbildningar som kommer stiga ur ruinerna av USA är naturligtvis oklart - men det skall mycket till för att de skall vara så farliga för planeten och mänskligheten som Imperiet de efterträder.

 
   

 
ANNONS
 
Håkan Ohlsson

Håkan Ohlsson

12 december 2008 05:14

Hej. Jag är en svensk läkarstudent som just nu tillbringar ett år på en amerikansk medschool. Banorna som du tänker i och skriver om påminner helt otäckt mycket om mina. Insikten om att det antagligen kommer gå riktigt illa har funnits med mig i över ett år.
Men det är inte en livssyn som hjälper någon. Jag håller med dig om allt du skriver men håller inte med om att det är rätt sätt att framställa det.
Att tolka det du skriver bokstavligen frammanar panik och inte konstruktiva lösningar. Den är verklighetsfrånvänd i det att den inte tar hänsyn till vanligt folks vilja att leva i en god värld, bevisligen en del av verkligheten. Du skriver i tidigare inlägg om att komplexa system som löper amok inte går att förutse. Så också med mänsklighetens framtid. Vad vet vi om alla de osynliga buffertsystem som kanske finns?
Ändå, det du skriver är fortfarande sanningen. Men är det en sanning vi har nytta av? Nej. Den nihilism som en helmörk framtid leder till tror jag är skadligare än någonting annat. Hellre då att uppskatta sannolikheter. Typ att det är 75% risk att allt skiter sig. Men 25% chans att det ändå löser sig till slut. På så sätt får godheten något att fokusera på - den osannolika segern.
Här i Ohio ökar arbetslösheten för var dag, folk förlorar sin sjukförsäkring och sitt jobb snabbare än någonsin. Städerna avfolkas så att stora stadsdelar till slut gapar helt tomma. Kort sagt, folk har det kasst. Ändå hoppas man fortfarande på en bättre framtid. De små problem som kommer löser man så gott det går och hankar sig fram med det lilla man har. Underskatta inte USAs förmåga att lösa de problem som hon måste möta. Själv har jag fått tänka om när det gäller USAs framtid. Aldrig har jag stött på en så uppfinningsrik och energisk grupp människor.

http://siameseconnection.wordpress.com

 
Ingen bild

Anders Limes

15 december 2008 17:45

Bäste Håkan! Trevligt att en kollega - jag är själv läkare - läser och skriver här på bloggen!

Jag förstår att du, och säkert andra, kan tolka det jag skriver som nihilism. Jag förstår det, men jag håller inte med. Jag beskriver ett system som slitit sönder planeten och mänskligheten under lång tid, och jag beskriver hur och varför detta system nu kommer kollapsa.

Denna är en källa till frihet - alltså till hopp, inget annat!

Vad gäller USA - tja, som du säger, det är ett uppfinningsrikt folk. De kommer klara sig finfint - bara de ser till att göra sig av med sina korrupta ledare, och detta ASAP.

I övrigt - de närmsta åren kommer avgöra mänsklighetens framtid. I dessa stormiga tider måste vi hålla huvudet kallt, och vi måste släppa leksaker och drömmar, t.ex om bubbelpooler och flygresor, men även rasism och våldsdyrkan. Vi måste växa upp, och vi måste börja ta hand om varandra och om vår allra endaste planet. Klarar vi av det, så finns det massor av hopp.

Som sagt - jag förstår dig, men jag håller inte med. Jag står faktiskt inte för någon nihilism - jag står för hopp.

Bästa hälsningar, Din / Anders

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se