Direktlänk till inlägg 20 mars 2012

Valutan, del 5. Energimyntfoten (2/2)

Av Anders Limes - 20 mars 2012 21:59

Detta är del två av två delar i min genomgång av ett alternativ till den omöjliga skuldvalutan. Del 1 finns här.


7. Kredtitgivning

EKR adderas alltså automatiskt på konton enligt ovan. Banken bör kunna låna ut en del av dessa sparade EKR enligt FRB-principen (fractional reserve banking). Dessa lån kan inte ges mot ränta, av två skäl. För det första är ränta en aspekt av en tillväxande ekonomi, vilket är uteslutet enligt GF. För det andra skulle en sådan tillväxt av skuldmängden utan tillväxt av valutamängden som sagt leda till utmätningar baserat på obetalbar skuld, med åtföljande samhällskollaps, och intet vore vunnet av vår valutareform. Istället för ränta tas en engångsavgift, säg 3%, upp av låntagaren, som alltså måste betala tillbaka 103 EKR vid ett lån på 100 EKR. Amorteringsfria lån kan naturligtvis inte förekomma.


Men, undrar ni kanske, innebär inte FRB ett skapande av valuta ur intet?


Nej. Under förutsättning att FRB inte tillåts skapa valuta. Detta kan ordnas genom att definiera "primärkonton", där valuta skapas via energigenerereing, enligt ovan. Pengar kan lånas enligt FRB från "primärkonton" till "sekundärkonton". Från dessa kan inge pengar lånas fraktionellt, utan endast användas till konsumtion.


Valuta utan reell myntfot (t.ex. skuldvaluta) innebär ett skapande av valuta ur intet. FRB, enligt reglerna ovan, innebär egentligen bara ett smörjmedel för ekonomin.


Vilken ”energi” är det då som lånas?


Det är, i princip, pulser av energi som lånas. Det centrala exemplet på pulsad energi är den nu pågående (men hastigt avklingande) fossilenergipulsen, som gett upphov till industrialiseringen.


Det är logiskt att låna högvärdig, koncentrerad energi (och att låna energi motsvaras alltså i vårt system av att låna EKR, tack vare energimyntfoten) idag, använda den till investeringar som bara kan göras med pulsad energi (järnvägar, vindkraftverk, osv, osv), och sedan återbetala lånet i form av energibesparingar (järnvägar) eller energigenerering (vindkraftverk). Detta är naturligtvis vad vi bör ägna vår sedan årmiljoner sparade fossila energipuls åt, enligt GF.


Vi upptäcker alltså att bankerna förlorar både räntan och senioraget som inkomstkälla, och lämnas i princip endast med engångsavgifterna för långivning. Detta gör att bankernas profiter kommer förångas, vilket är logiskt med tanke på att banker som sagt inte producerar något av värde, och alltså inte bör belönas som om de gjorde det.


Bankväsendet kan istället omorganiseras till lokala, icke-vinstdrivande stiftelser/kooperativ, för att hantera valuta-energibokföringen och ställa ut krediter för investeringar. Kort sagt, att göra vad banker borde göra, som bidragande delar till ett fungerande samhälle.



8. Livscykel

Låt oss jämföra två tillverkare av trådbussar, A och B, samt en dieselbusstillverkare C. Låt oss betrakta kostnaderna i EKR (=energi) för tillverkning (Et), årskostnaden för bruk och underhåll (Ebu). Låt oss addera årsvis CO2-skatt. Låt oss vidare betrakta årsvis inkomst av biljettförsäljning (Ei) och inkomst vid försäljning av trådbussen till återvinning (). Låt oss även addera förväntat livslängd i år (L). Minns, att med en energimyntfot återspeglas dessa storheter direkt i balansräkningen som kanske (arbiträra värden inlagda naturligtvis) ser ut som följer:




 

A

B

C

Et

-100

-50

-10

Ebu*

-2

-5

-4

CO2

0

0

12

Ei*

10

10

10

20

10

2

L

10

10

10

Totalt över L

100

20

-148






*I denna enkla modell har jag inte lagt in hur (enligt GF) Ebu för dieselbussen kommer tilltaga år för år, och inte heller att Ei blir 0 för dieselbussen de dagar (fler och fler under L) då den måste stå stilla p.g.a bränslebrist, allt enligt GF.




Observera nedersta raden. Detta är det avgörande för vilken buss man investerar i. Men, undrar ni kanske, vem skall räkna ut den nedersta raden? Något centralt verk?




Nej.




Vad som behövs är en i realtid parallelberäknande mekanism som tar hänsyn till all tillgänglig information och aktivt söker information angående (t.ex.) där sådan saknas. Vilken entitet kan vi överantvarda denna beräkningstyngd på?




Just det. Den fria marknaden. Att centralstyrning av ekonomier inte fungerar, har vi ju tillräckligt med exempel på genom historien, inte minst idag, dag för dag, i de kollapsande, hårt centralstyrda (centralbanker) euro- och dollarvalutaområdena.


En san till angående livscykelanalysen ova: notera att centralplaneringsåtgärder som "ränta", "värdeminskning av valuta", osv inte dyker upp i analysen. Systemet gynnar alltså fritt företagande eftersom spelreglerna är stabila och valutans värde (1 EKR = 1 Wh) är stabila.



9. Dagens ”skulder”

Inuti systemet av skuldvaluta är, som sagt, dessa ”skulder” obetalbara. Det finns vidare en otäck kristen-västerländsk emotionell botten i ordet ”skuld”; det antyder ju att den som satt sig i ”skuld” har gjort något ”fel”. Ordet innehåller inte, varken etymologiskt eller emotionellt, någon ledtråd om sanningen, som ju är att den som satt sig i ”skuld” endast gjort sin samhällsplikt i en reellt tillväxande ekonomi, nämligen att öka mängden valuta (eftersom skuld och valuta som sagt skapas samtidigt i skuldvalutan).




Går vi ut ur systemet av skuldvalutan (S) ser vi dock tydligt hur det förhåller sig. Detta öppnar för två möjligheter.




Antingen efterskänkes alla skulder.




Eller också (mer sannolikt kanske) låter vi växelkursen S / EKR sättas av utbud och efterfrågan på de respektive valutorna, vilket kommer leda till en mycket låg kvot S / EKR. Så fort man fått tag på en liten mängd EKR kan då alla ”skulder” inom S snabbt betalas, och skuldvalutan kan förpassas till montrar i museers skräckkabinett, där den hör hemma.




Tidigare anställda i den (enligt, bl.a GF) extremt överdimensionerade banksektorn kan börja ägna sig åt värdefulla arbetsuppgifter. Och på sådana arbetsuppgifter lider vi alltså, enligt både GF och KS, ingen som helst brist.



10. Sammanfattning. 

a) Vi inser alltså att en energivaluta med CO2-koppling ger oss verktygen att decentraliserat och demokratiskt anpassa oss till GF.




b) Ett sådant system ger oss också en chans att faktiskt avvärja KS. Vidare ger oss EKR+CO2 verktygen att stegvis avskaffa skuldvalutan utan samhällskollaps.




c) Dessutom ger EKR+CO2 möjligheten att decentralisera ekonomin, och därmed beslutsfattande, och ger på så vis naturlig styrka åt demokrati och frihet.




d) Detta med demokrati och frihet förstärks ytterligare av att medborgare i ett samhälle med EKR+CO2 får helt naturliga och mycket kraftiga incitament att tillägna sig rationellt tänkande baserat på verkligheten på planeten. Detta kan möjligen utgöra den så otroligt efterlängtade motvikten till den hastigt tilltagande fascismen jorden runt.




EKR+CO2 ger oss alltså hopp om att lösa alla de gigantiska och existentiella hot som stirrar demokratin, mänskligheten, planeten, och civilisationen rakt i ögonen – hot som tillväxer för var dag.



Tack för uppmärksamheten.


Vänligen hör av er via mail (zorn08@gmail.com) eller här på bloggen för en pdf-version av del 5.


Tillägg: Jag har förtydligat punkt 7 ovan. Tidigare stod det (otydligt) så här:

"Nej. 

Valuta utan reell myntfot (skuldvaluta) innebär ett skapande av valuta ur intet. FRB innebär egentligen bara ett smörjmedel för ekonomin."


Men det är alltså rättat nu.

 
 
Ingen bild

Bernard

22 mars 2012 19:55

Mycket bra och viktig blogg, ska sprida viktiga budskap vidare, synd bara på all vidrig reklam.

Anders Limes

25 mars 2012 17:07

Ja, tack, det är det viktigaste vi kan göra: Utbilda oss och sprida våra insikter så vitt och brett och djupt som någonsin är möjligt. Kanske är det det enda hoppet vi kan ha om en bättre framtid via meningsfull förändring.

Angående reklamen - när jag började skriva var det just en gratis blogg utan reklam. Efter att de samlat på sig tillräckligt mycket användare kom förstås reklamen ngn gång mellan 2008 och 2012. Jag har valt att stanna kvar, eftersom mina äldre inlägg ligger kvar här. Men jag är lika ledsen för reklamen som du. Minst.

Tack iaf för uppmuntran!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards