Direktlänk till inlägg 25 mars 2012

Token Economy

Av Anders Limes - 25 mars 2012 17:08Ett sätt att försöka forma beteende är som bekant att använda positiv förstärkning, d.v.s belöna önskvärda beteenden. Ett sätt att göra detta på, är vad som inom psykologin kallas ”Token Economy”. 


Poängen är alltså att man har ”tokens” (d.v.s. ”symboler”) som i sig själva är värdelösa, men som går att byta mot värde. Exempel på symboler kan vara papperslappar, tändstickor, skåror i en pinne, osv. Exempel på värde kan vara belöningar i form av, t.ex dataspelande, frukost på sängen, popcorn, osv.


När barnet utför en syssla som man vill förstärka (t.ex. städar rummet) får barnet en belöning i form av en noga definierad mängd tokens, vilka barnet direkt kan byta mot värde och/eller spara till senare. Som ni förstår är det ingen som helst skillnad på en ekonomi med papperspengar och en token/symbol-ekonomi.


Låt oss föreslå en sådan familj, där symbolerna utgörs av papperslappar med mammas signatur på.


Dessa papperslappar kommer ut i cirkulation när föräldrarna betalar barnens arbete med dem. De har ”värde”, eftersom de går att byta mot värde från både föräldrar (godis, t.ex.) och från barn (städning av rummet, t.ex.) Vi inser alltså att vi har ett välfungerande valutasystem. Vi inser vidare, inget värde residerar i papperslapparna: de hänför allt – 100% – av sitt värde från det arbete som utförs av familjen. Själva är de bara just det: papperslappar. De utställs inte som lån, bär inte med sig någon skuld, och uppbär ingen ränta. Och de saknar faktiskt till och med myntfot. De fungerar alldeles lysande i detta system ändå.
***
Ett av många historiska exempel på sådan skuldfri valuta som getts ut av regeringen, och fått sitt värde definierat av ekonomin och möjligheten att betala skatt med valutan, är de engelska ”räknestickorna” (Tally stick). Denna valutaform var i kontinuerligt bruk i drygt 700 år, och var det valutasystem som låg till grund för Englands, och senare Storbritanniens skapande av världshistoriens dittills mäktigaste imperium. Tally Sticks hade ingen skuld. Ingen ränta. Och ingen valutakollaps.


Naturligtvis var denna icke bankskapade och icke skuld- eller räntebelagda valuta det första bankirerna förstörde när de tagit över sedeltryckarmakten i och med skapandet av den privatägda ”Bank of England” (i vilken de köpte sina aktieandelar genom att betala med - just det - Tally Sticks). Förstörelsen av räknestickorna var mycket bokstavlig: de eldades upp inuti själva symbolen för brittiskt folkstyre, parlamentshuset. Elden spred sig emellertid och själva parlamentshuset brann ner. En mer kraftfull ödesmättad symbolik än så är det svårt att föreställa sig.


***Ponera nu att en extern entitet, närmare bestämt grannen mitt över gatan, kommer och knackar på hos vår familj. Grannen föreslår att han skall börja ge ut sedlar, och att föräldrarna får låna dessa av honom mot ränta. Varje dag vill grannen ha 5% av sedlarna tillbaka till sig. Grannen kommer alltså vara den enda entiteten i ekonomin som får inkomst i form av sedlar – giltiga betalningsmedel – utan att behöva utföra något arbete. Och därmed blir grannen den enda entiteten i ekonomin som får tillgång till värde utan att någonsin ha lyft ett finger för att förtjäna detta värde.


Grannen hamnar alltså i exakt samma position som en ohederlig familjemedlem som sitter uppe på natten och förfalskar moderns namnteckning, med exakt samma avsikt att få tillgång till värde utan att göra rätt för sig. Kort sagt, grannen är inget annat än en falskmyntare


Vi inser också att familjens ekonomi kommer bli mycket ansträngd av detta krav på räntebetalning till grannen. Grannen kommer ju hela tiden extrahera en tribut av värde från de värdeproducerande delarna av ekonomin, men aldrig ge något tillbaka. Vi inser vidare att familjen, genom att ge upp kontrollen över sedeltryckandet, förlorar möjligheten att reglera värdet på sedlarna. Detta öppnar naturligtvis för grannen att trycka massor av nya sedlar, för att sätta familjen i skuld, så att han (1) kan uppbära mer ränta. Därefter kan grannen stoppa flödet av pengar, vilket gör det omöjligt för familjen att betala räntan, för att inte tala om att ”betala av” på ”skulden”. Grannen kan då komma och (2) mäta ut familjens egendom: bära bort TVn, frakta bort möblemanget, till slut ta över huset, osv.


Naturligtvis kommer familjen tacka nej till grannens erbjudande: ”Vi ger ut våra egna sedlar. Fria från skuld och ränta. Ta nu dina vidriga manipulerande planer och Försvinn!” kan man tänka sig att grannen får till svar.


Så varför har inte bankirerna fått samma svar från världens folk?


Det har de naturligtvis fått. Många gånger. Men de har ändå, genom ändlösa intriger, lyckats usurpera pengatryckandet, och världens alla folk försmäktar nu under deras falskmyntande bedrägeri, slavar under bankirernas orättfärdiga ”skulder”.


För övrigt, och lite friare associerat: ordet ”Token” låter ju på engelska väldigt mycket som namnet ”Tolkien”. J.R.R Tolkien var som bekant en stor tänkare på många plan. Inte minst insåg han katastrofen med att folken förlorade makten över valutaskapande, vilket illustreras av dessa två citat från den store författaren:


Throned above all, in a manner without parallel in all past, is the veiled prophet of finance, swaying all men living by a sort of magic, and delivering oracles in a language not understood of the people.”


There should only be one source of money: one fountainhead from which flows the nation’s blood to vitalise commerce and industry, ensure economic equity and justice and safeguard the welfare of the people… In other words, it has always been and still is our contention that the prerogative of creating and issuing the money of the nation should be restored to the State.”


Dessa citat av Tolkien föder tanken att Maktens Ring kan ses som en symbol för skuldvalutan – 


Den som kan ge oändlig makt; makten över all världens värde och all världens kapital, och därmed makten över alla världens folk och länder, och planetens framtid, makten över krig och fred, och så vidare, och så vidare...


Men samtidigt den makt som korrumperar sin användare till en hjälplös skugga, en krossad slav under Ringens/Räntans/Skuldens förtärande, förkrossande eld...***


De av oss som läst Tolkiens böcker känner till det näst sista kapitlet i ”Konungens Återkomst”: ”Fylke Rensas”. Detta kapitel (som av någon anledning utmönstrats ur filmen) handlar om hobernas återkomst till Fylke – bara för att finna sitt hemland förött av samma industrialisering, med samma kalhyggen och slagghögar, som de sett så mycket av kring Isengård och i Mordor.


Det visar sig att Saruman, i purt hat mot hoberna, tagit sig till Fylke för att förstöra landet med hjälp av ”framsteg” och ”tillväxt”. Frodo, Sam, Merry, och Pippin bildar emellertid sandkornet som motståndets pärla fälls ut kring, och Saruman slängs ut, hans industrier vräks omkull, och nya träd planteras.


Jag har alltid känt att just detta kapitel är ett av de viktigaste – kanske det allra viktigaste – i hela trilogin. Och det plågar mig att det redigerats bort från filmen.


***Men det finns, som sagt, en utväg. Vi kan när vi enas kring detta - när vi vill - kasta av oss skuldvalutans fruktansvärda ok, och befria planeten, civilisationen, och mänskligheten från skuldvalutans ofrånkomliga krav på oändlig tillväxt och därmed mord på allt som lever. Vi kan befria oss från den ofrånkomliga samhällskollaps som kommer orsakas av planetens död och demokratins sammanbrott, båda i sin tur direkta effekter av skuldvalutan.


Det finns redan idag växande rörelser i denna riktning. Som jag ser det, utgör alltså den här sortens uppvaknanden kärnan av det svaga, fladdrande hopp som kan återstå i dessa mörkrets dagar. Exempel på sådana här rörelser är The Zeitgeist Movement, Occupy Wall Street, här i Sverige naturligtvis JAK bank, en medlemsägd och räntefri bank. Inget hindrar dig från att idag öppna ett konto där.


Vi kan faktiskt kasta skuldvalutan tillbaka i den brinnande helveteseld varifrån den kom. När vi - de 99 procenten - enas om saken, alltså - När vi vill - kan vi vakna ur skuldvalutans mardröm, och börja bygga en bättre värld. Det ligger i våra, i mänsklighetens, händer.Och det är vårt sista hopp.
 

 
ANNONS
 
Ingen bild

ekvationsteorin

27 mars 2012 21:12

"Poängen är alltså att man har ”tokens” (d.v.s. ”symboler”) som i sig själva är värdelösa, men som går att byta mot värde. Exempel på symboler kan vara papperslappar, tändstickor, skåror i en pinne, osv. Exempel på värde kan vara belöningar i form av, t.ex dataspelande, frukost på sängen, popcorn, osv.

När barnet utför en syssla som man vill förstärka (t.ex. städar rummet) får barnet en belöning i form av en noga definierad mängd tokens, vilka barnet direkt kan byta mot värde och/eller spara till senare. Som ni förstår är det ingen som helst skillnad på en ekonomi med papperspengar och en token/symbol-ekonomi.

Låt oss föreslå en sådan familj, där symbolerna utgörs av papperslappar med mammas signatur på.

Dessa papperslappar kommer ut i cirkulation när föräldrarna betalar barnens arbete med dem. De har ”värde”, eftersom de går att byta mot värde från både föräldrar (godis, t.ex.) och från barn (städning av rummet, t.ex.) Vi inser alltså att vi har ett välfungerande valutasystem. Vi inser vidare, inget värde residerar i papperslapparna: de hänför allt – 100% – av sitt värde från det arbete som utförs av familjen. Själva är de bara just det: papperslappar. De utställs inte som lån, bär inte med sig någon skuld, och uppbär ingen ränta. De fungerar alldeles lysande ändå."

Det du inte har med är att om fler ska vara med så måste mängden papperslappar öka, för att vi ska kunna använda betalningsmedlet, 1000 barnfamiljer och 100 pappersbitar fungerar inte.

Hur många papperslappar som finns i förhållande till antalet individer är det som är helt avgörande.

Säg att en papperslapp motsvarar en arbetstimme, ska mammorna sysselsätta sina ungar i 1000timmar så måste det finnas minst 1000 papperslappar.

Alt är bara ett matematiskt fel i våra ekonomier nu.
mvh ekvationsteorin
Min blogg
http://nationalekonomi.blogspot.se/

Anders Limes

27 mars 2012 21:43

Hej! Välkommen, och tack för din kommentar.

Emellertid: denna (självklarhet) har jag (självklart) med, i min genomgång av valutasystemet, närmare bestämt i inlägget "valutan, del 2.".

Allt är INTE "bara ett matematiskt fel" som jag ser att du skriver på din blogg. Det centrala "felet" är den omöjliga skuldvalutan.

Tyvärr rör det sig sannolikt knappast om något "fel" över huvudtaget utan tvärtom om ett mycket välfungerande system att flytta värde och kapital från "låntagare" (dvs valutaanvändare) till "långivare" (dvs valutautgivare dvs banker).

Frågan är alltså politisk. Inte alls "matematisk". Även om det vore mindre ångestframkallande (och lättare att lösa) om det vore ett enkelt matematiskt problem.

Läs mina inlägg "Valutan, del 3" och "Valutan, del 4" för närmare förklaring av detta.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

27 mars 2012 22:32

Ingen förstår hur ekonomin fungerar, jag tror inte att det handlar om politik.
Riksbanken behöver bara öka mängden pengar som cirkulerar i ekonomin, staten kan använda pengarna då blir det inte någon skuld.
se liknande detta
http://www.positivemoney.org.uk/


Det är bara ett matematisk fel, med tillräckligt med pengar i cirkulation så kan all arbetskraft efterfrågas.

kvoten p/m är det som bestämmer hur mycket pengar som cirkulerar, det har ekonomerna missat.

Om en papperslapp motsvarar en arbetstimme och vi dubblar lönen till 2 papperslappar så försvinner halva penningmängden.

1000 papperslappar kan köpa 1000 arbetstimmar men om timlönen är 2 papperslappar så räcker papperslapparna bara till 500 arbetstimmar.

Det är ett matematisk fenomen.

När vi ökar lönerna så måste penningmängden öka annars så krymper penningmängden.

Anders Limes

30 mars 2012 00:04

Jag vet inte om du själv sett videon du länkar till? Jag vet inte heller om du läst mina inlägg "valutan del 3", eller, för den delen, "valutan del 4"?

Hur det än ligger till med den saken, så lyckas du tydligen missa den centrala poängen, både i videon och i mina inlägg.

den centrala poängen är att i ett skuldvalutasystem skapas pengar och skuld samtidigt. De är "två sidor av samma mynt". Vidare, att skulden tillväxer exponentiellt i förhållande till valutamängden. "Skulden" är alltså totalt obetalbar.

Naturligtvis kan vi ersätta vårt skuldvalutasystem med ett ett skuldfritt valutasystem. Greenbacks funkade, Tally Sticks funkade, osv. Det är ju just det jag föreslår.

Det finns dock ett litet problem mellan mänskligheten och en skuldfri valuta: bankerna/långivarna. Deras affärsidé är att bli rika på räntan vi betalar för skuldvalutan, vilket alltså utgör ett "tagande från de fattiga till de rika".

Att avskaffa skuldvalutan är att avskaffa denna konstanta, massiva överföring av värde och kapital från mänskligheten till bankerna.

Att avskaffa skuldvalutan är alltså en, i högsta grad, POLITISK fråga.

Om du fortfarande inte tror mig, läs mina inlägg igen. Det kan nog hjälpa dig att "förstå" hur ekonomin fungerar. Skuldvalutans funktionssätt är t.ex i grund mycket enkelt (men så absurt sjukt orättvist att det kan vara svårt att svälja, det håller jag med dig om).

Bästa hälsningar,
Anders

 
Ingen bild

ekvationsteorin

30 mars 2012 19:04

Jag läste "valutan del 3"
Inflation är inte en ökning av penningmängden, inflation är KPI ökning och det orsakas bara av löneökningar.
Penningmängdsökning kan leda till löneökningar men löneökningar kan vi få utan penningökning, sambandet som sprids är inte helt riktigt
se min blogg.

Värdeförsämring av pengar sker inte om BNP samtidigt ökar.

Skälva förutsättningen för en fungerande ekonomi är att tillräckligt med pengar som cirkulerar runt, det missar dom flesta.
Varifrån pengarna kommer är sekundärt, men inte oviktigt.

Öka penningmängden och stoppa löneökningarna skapar inte inflation.
Man kan föra in pengar i ekonomin genom att staten tar en liten summa riksbankspengar varje år och använder till infrastruktur, det ger inte någon skuld som du pratar om.

Anders Limes

30 mars 2012 20:31

KPI-inflation är KPI-inflation, ett konstruerat mått, politiskt styrt att underskatta prisstegringar. Jag återkommer till den saken i ett kommande inlägg.

Monetär inflation = sann, eller äkta inflation är däremot detsamma som en ökning av penningmängd. Denna ökning leder till prisstegringar någonstans i ekonomin, men inte nödväntigtvis någonstans som syns i KPI. I Sveriges fall är de skenande bostadspriserna (finns inte med i KPI-beräkningen) paradexemplet på ett sådant symtom av monetär inflation.

All valuta i ett skuldvsalutasystem är skuld, tyvärr. Riksbanken ger inte bara bort pengar (visst, det kunde de göra, men det gör de inte) utan faktum är att de köper statsskuldväxlar för de där pengarna. Även riksbankspengar är alltså skuldsedlar som kostar ränta för samhället. Tråkigt men sant.

Jag förslår att du läser alla mina inlägg om valutan.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

30 mars 2012 22:22

"Monetär inflation = sann"
Du missar att det måste finnas pengar för att ekonomin ska fungera.
Pengar är betalningsmedel utan tillräckligt med betalningsmedel så kan inte ekonomin fungera.
Där går det fel i dom flesta teorierna.

Inflation måste bekämpas där den uppstår inte med en stram penningpolitik.

Inflation borde snarare mätas i löneökningar.
Det är löneökningarna som urholkar värdet på pengarna.
Ökar du lönerna så måste penningmängden öka annars så krymper värdet av penningmängden, Jag antar att du har läst om kvoten p/m på corrus blogg.

Med bara löneökningar så blir timlönen lika stor som penningmängden till slut, det har nog nästan alla missat.

se första kommentaren om papperslappar det är löneökningar som stället till problemet, med 2 papperslappar i timlön så måste mängden papperslappar öka.

med 1000 papperslappar i timlön så får bara ett barn jobb en timme.

timlönen (antalet papperslappar per timme) * antalet arbetstimmar barnen ska jobba = papperslappar


Slutsatsen blir att vi måste ha papperslappar för att barnen ska få ett betalt jobb av mamma.

Anders Limes

2 april 2012 15:15

Vi måste ha en valuta för att undvika byteshandel. Mängden valuta bör stå i relation till mängden värde - varor - i ekonomin. En minskande reell ekonomi (peak oil) bör ha en minskande valutamängd, t.ex via en energimyntfot.

Jag har inte läst något om kvoten p/m någonstans. Jag använder kvoten sedlar/varor, eftersom den fångar symtom på inflation.

Se mina tre inlägg av idag (hyperinflation del 1-3) angående definitionen av inflation samt skuldvalutans ofrånkomliga slutpunkt, hyperinflationen. Då kan du också lära dig ngt om NAIRU och KPI-lögnen, samt motiven bakom dessa idéer.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

2 april 2012 17:36

Har läst dina inlägg.
”Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon.”
Det är ett falsk samband, minska på penningmängden men höj lönerna leder ofrånkomligt till KPI inflation.

öka penningmängden och sänk lönerna det kommer tack vare konkurrensen mellan företagen att leda till sänkta priser.
Priser på hus kan stiga även om vi minskar på penningmängden, sen kan man inte motverka prisuppgångar på hus med att ta bort pengar ur ekonomin för det leder till massarbetslöshet.

Husprisökningar kan bekämpas med en fastighetsskatt eller slopat ränteavdrag.

Det är bara lättare att få igenom orealistiska löneökningar när penningmängden ökar, för ekonomin får fart av penningmängden.
Därifrån kommer nog det falska sambandet.

"Mängden valuta bör stå i relation till mängden värde - varor - i ekonomin."

Varor skapas av arbetstid, härled bakåt så kommer vi till arbetstid, mängden valuta bör stå i relation till vår arbetstid.

En arbetstimme skapar en lönetimme, arbetstimmen skapar varor som kan köpas med lönetimmen, mängden pengar som cirkulerar avgör hur många jobb som kan finnas.

"En minskande reell ekonomi (peak oil) bör ha en minskande valutamängd" Det blir konstigt om oljan stiger oändligt i pris så skulle mängden pengar gå ner till noll.

Anders Limes

3 april 2012 22:35

Det är bra att du har läst mina inlägg. Då vet du att jag har avfärdat KPI som mått på "inflation".

Då vet du också att ekonomin får fart av energi, inte av valuta. Priser däremot får fart av valuta, men det är ju en helt annan sak.

Du vet även att mängden valuta bör stå i relation till mängden värde. Ett sätt att åstadkomma detta är att ha en energimyntfot. Det blir då upp till den som arbetar att skapa saker av värde för att få betalt. Att få betalt för arbetstid (som du föreslår) utan koppling till värde låter väl en aning absurt? Jo, jag vet att det är så bankanställda får betalt. Men absurt, icke desto mindre.

Eftersom du läst mina inlägg så vet du även att det finns andra energikällor än olja.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

2 april 2012 18:06

Om nu FRB är sant så skulle det gå baklänges när vi betalar tillbaka banklånen, det är en intressant matematiskt samband,
att betala tillbaka 100kr till banken skulle då leda till att penningmängden minskar med ca 1000kr.

Om FRB är sant så måste motsaten vara sann, 100kr * FRB blir 1000kr, 1000kr utan FRB måste bli 100kr.

Om ett banklån ökar penningmängden med FRB så kan inte penningmängdens ökning vara kvar när vi betalar tillbaka lånet.
Det blir konstigt om vi tar ett lån på 100 miljarder ena dagen och betalar tillbaka nästa dag och det finns 900miljarder mer i penningmängd.

Anders Limes

3 april 2012 22:27

Som du kanske märkt avskyr banker när du betalar tillbaka lån till dem. Det enda de avskyr mer är när du tar ut pengar från ditt "sparkonto". Avseende att det blir "konstigt" hänvisar jag till Feds "modern money mechanics" som jag länkat till mot slutet i "valutan del 3".

 
Ingen bild

ekvationsteorin

2 april 2012 18:18

”Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon.”
Hypotetiskt vi minskar på penningmängden genom att helt enkelt ta bort var tionde hundralapp, det skulle då leda till sänkta priser, men det är omöjligt om vi behåller våra löner på samma nivå, priserna kan inte minska för företagens kostnad är lika stor.

Anders Limes

3 april 2012 22:24

Jag upplever tyvärr att din kommentar inte hänger ihop. Jag misstänker dock att svaret på din fråga, om det är en fråga, finns i något av mina inlägg. Läs dem igen.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

3 april 2012 23:46

"Priser däremot får fart av valuta"
Då måste vi ha för lite pengar nu för vi har deflation på gång.
Om vi nu minskar vår penningmängd, hur skulle det kunna förbättra ekonomin?

All handel sker med pengar varför skulle handeln öka med mindre pengar?


Gå bakåt i tiden till vår penningmängd bara var M0 100 miljoner, eller gå längre tillbaka när den bara var 10 miljoner, om vi då hadde slutat höja penningmängden så hadde vi inte kunnat fortsätta höja lönerna som vi har gjort, för en del personer har nu årslön på hela 10 miljoner.

Det går helt enkelt inte att höja lönerna utan att samtidigt öka penningmängden.
Om du inte vill öka penningmängden så måste du fullständigt stoppa löneökningarna.
Låter man bli att öka lönerna så behöver man inte öka penningmängden.

Om du är emot skuldvaluta så kan du inte lösa det med att ta bort dom skuldpengarna, du får i så fall göra skuldfria pengar, Utan pengar så kan inte ekonomin fungera.

Anders Limes

4 april 2012 21:25

"Då måste vi ha för lite pengar nu för vi har deflation på gång" - Fel. Läs inläggen "Hyperinflation, del 1-3". För en graf över den pågående inflationen (=ökningen av valutamängd), se t.ex denna graf över ECBs balansräkning:

http://seekingalpha.com/article/315491-chart-of-the-day-the-ecb-balance-sheet

Om du glömt kopplingen mellan en centralbanks balansräkning och valutamängd, se "valutan, del 3"

"du får i så fall göra skuldfria pengar" - Exakt. Läs "valutan, del 5 - energimyntfoten".

Det går att göra skuldfria fiatpengar (dvs utan myntfot), som sagt är greenbacks och tally sticks historiska exempel på det. Men en enrgimyntfot ger en del extra, avgörande, vinster i dagens verklighet av minskande realekonomi (peak oil, växthuskatastrof). Dessa vinster redogör jag för i inläggen om energimyntfoten. Som sagt.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

5 april 2012 00:11

sedlar / varor är ett falsk samband utan löneökningar ingen inflation.

Gör en matematisk modell där du varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 700år men då är timlönen exakt lika stor som penningmängden.

Utan en ökning av penningmängden tar det bara ca 400år till timlönen är 100 miljarder.

Tillåter du löneökningar så måste penningmängden öka.
Räkna så ser du att det stämmer.

Om hundra år med 5% i löneökningar så är timlönen 20000kr, månadslönen är 3 miljoner, då räcker 100 miljarder i penningmängd inte långt.
Max 30000 personer kan då få sin månadslön.

Anders Limes

5 april 2012 18:47

Du verkar fortfarande missa poängen.

Ppoängen är att valutan inte är något matematiskt spel - en missuppfattning som jag märker att du trots alla mina förklaringar fortsätter krampaktigt hålla fast vid.

Valutan är ett *notationssystem istället för byteshandel*. Det betyder att valutan, för att fungera, måste ha en koppling till värde. Eftersom skuldvalutorna kommer gå under i hyperinflationär kollaps måste vi hitta en ersättning.

För att ersättningsvalutan INTE skall gå under i hyperinflationär kollaps måste värdet av den sammanlagda valutamängden hela tiden stå i realtion till värdet som är tillgängligt för ekonomin. Jag föreslår att vi åstadkomemr denna koppling genom att låta valutan ha en energimyntfot.

Det är alltså poängen med mina texter valutan del 1-5, token economy, samt hyperinflation del 1-3. Om du fortfarande inte förstår - som sagt, läs mina texter igen. Och fundera en stund.

Vidare. Peak Oil, Peak Everything, och kollapsen för det industriella globalsamhället är ofrånkomliga realiteter ("grundförutsättningen"). Detta innebär att ja, mänskligheten får tillgång till MINDRE värde för varje år som går. Detta innebär REALLÖNESÄNKNINGAR. Detta måste, i ett fungerande (dvs inte dömt till hyperinflationär kollaps) valutasystem reflekteras i en MINSKANDE valutamängd för alla som inte gör något konstruktivt i situationen och skruvar upp en vindsnurra/solfångare, etc på sin tomt.

Jag tillåter alltså löneökningar för alla som skapar hållbart värde (vilket jag alltså kopplar till energi och CO2). Alla andra (t.ex. bankanställda etc) måste acceptera kraftiga löneminskningar. Vilket alltså blir ett incitament för människorna att börja skapa hållbart värde. En god idé, visst?

Sådana idéer behövs när man, som vi, lever i en historisk brytpunkt: övergången från positiv till negativ tillväxt.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

5 april 2012 22:32

Gör en matematisk räkneoperation där du varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden är oförändrad.
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder.

Det tar då 417 år för timlönen att bli lika stor som penningmängden
150*1,05^417
Det går fort.

150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr,
nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr,
så fortsätter du i 417 år, då är timlönen 100 miljarder.

(redan efter 312 år så är månadslönen lika stor som penningmängden, timlön 625 miljoner)

Du kan inte öka lönerna med oförändrad penningmängd.

100 miljarder i penningmängd och 100 miljarder i timlön går inte.

Anders Limes

5 april 2012 22:44

Jag har all respekt för din förmåga att räkna.

Emellertid handlar frågan inte om matematik.

Men om du bestämt dig för att räkna, tycker jag att du skall göra en beräkning där du ställer en ständigt tilltagande mängd valuta (skuldvaluta) i relation till en verklighet med ständigt minskande mängd värde (dvs arbete dvs energi).

Vad finner du? Vad säger det dig om värdeutvecklingen för en enhet i ditt expanderande valutasystem? Vad säger det dig om detta valutasystems hållbarhet?

Vilka slutsatser drar du rörande hur ett *hållbart* valutasystem bär vara beskaffat?

Vad säger det dig om mitt förslag EKR+CO2?

Uttryckt på ett annat sätt: vad säger dig insikten om en verklighet med ständigt minskande mängd värde (dvs arbete dvs energi) i relation till din idé om ständigt ökande löner? Prova att tackla den frågan utan att räkna.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

6 april 2012 00:52

Om 417 år, hur tror du att ekonomin ska fungera med en timlön som är lika stor som penningmängden?

Det är omöjligt helt enkelt.


Om vi bara ökar lönerna med 1% mer än penningmängden så tar det bara längre tid men det är lika omöjligt.
Med 25% i löneökningar så tar det bara 100 år. (150*1,25^100)
Med 50% i löneökningar så kanske du kan uppleva det, för det tar då bara 52 år, men redan efter 37år så är månadslönen lika stor som penningmängden.

Med 100% i löneökningar så tar det 30år till timlönen är lika stor som penningmängden.
Ökar vi lönen med 150kr per år så tar det 670 miljoner år.

Ett liknande matematiskt förhållande, men där går det snabbare.
"Riskornen på schackbrädet,även sädeskornen på schackbrädet, är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt. "

"Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?"
Talet blir 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det

Titta på matematiken den är sann, det går inte att ifrågasätta det jag sa.

Anders Limes

6 april 2012 09:42

Jag måste medge att du är underhållande! "God dag yxskaft", du vet.

Å andra sidan - om du ägnade en sekund åt att läsa vad jag skriver eller fundera igenom problemen i verkligheten så skulle du kanske kunna förstå hur irrelevanta dina fina uträkningar är. Nu du har exemplifierat fenomenet exponentiell tillväxt. Tror du att någon här inte kände till det fenomenet?

De intressanta insikterna föds - som sagt - av mötet (dagens verklighet) mellan en oändligt exponentiellt TILLVÄXANDE skuld- och valutavolym och en oändligt reellt MINSKANDE ekonomi (peak oil).

I mitt förra svar uppmanade jag dig att både räkna och fundera kring det mötet. Men det struntade du tydligen i.

Lycka till med matematiken du, så fortsätter jag fundera kring ekonomin och valutasystemet.

 
Ingen bild

ekvationsteorin

6 april 2012 22:26

Det går inte att höja lönerna mer än penningmängden i all oändlighet, Mattematiken bevisar det.
Ekonomiska teorier får inte gå emot matematiska lagar.

jag har läst dina inlägg, jag har inte sagt att du har fel, men jag har rätt i matematiken.
Låter du bli löneökningarna så behöver du inte öka "TILLVÄXANDE skuld- och valutavolym".

Med löneökningar så måste du öka penningmängden antingen som skuldfria eller skuldsatta pengar.

Titta på matematiken så ser du det.

Anders Limes

7 april 2012 16:50

Läs avsnitten hyperinflation del 1-3 igen. Skuldvalutan måste expandera. Det kan funka ett tag så länge den reella ekonomin också expanderar.

När den reella ekonomin börjar kontrahera (nu) tappar alltså skuldvalutan i värde. Då fryser du löneökningar ("austerity"). Det går ett tag tills det blir uppror. Sedan kommer hyperinflationen.

Alltså är skuldvalutan dödsdömd. Vi har att ta ställning till en enda fråga:

Ska vi invänta hyperinflationär samhällskollaps eller ska vi byta valutasystem dessförionnan?

Om du har läst mina inlägg så vet du vad jag anser om den saken.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se