Direktlänk till inlägg 2 april 2012

Hyperinflation, del 1.

Av Anders Limes - 2 april 2012 14:21

Jag förutser som sagt en hyperinflationär kollaps av skuldvalutorna (d.v.s. världens samtliga valutor, nu efter förstörandet av Libyen som hade världens sista skuldfria valuta) p.g.a paradigmskiftet till negativ reell tillväxt i spåren av Peak Oil.


För att förklara bakgrunden till denna prognos, måste vi först och främst diskutera vad ”inflation” egentligen är. Låt oss då minnas ett citat av ekonomen Milton Friedman:


Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon.”Detta citat illustrerar den djupa insikten att inflation är ett monetärt fenomen: det handlar om volymen valuta i samhället; närmare bestämt: ”inflation” betyder ökning av valutamängd. Omvänt betyder ”deflation” minskning av valutamängd. Låt oss fördjupa oss i detta en smula.


När man talar om ”valuta” brukar man specificera uttalandet som rörande, t.ex M0, allmänhetens innehav av sedlar och mynt, eller M3, den totala mängden likvida tillgångar i en ekonomi. Enligt definitionen ovan är en ökning av Mx liktydigt alltså med inflation (I), således


Där alltså

 

Vilket som sagt ger en ”inflation” så länge I är positiv och en ”deflation” när den är negativ.


En sådan ökning av Mx kan emellertid ske utan att vi ser några av inflationens symtom, som t.ex prisökning. Detta kan t.ex hända om pengamängden på ett bankkonto, genom en vilt pengatryckande centralbanks försorg, ökas plötsligt och våldsamt, och kanske dubblar Mx, men pengarna tas aldrig ut och används aldrig. Detta skulle leda till att storleken av Mx endast har betydelse för prisökningar om mängden sedlar Mx kopplas till hur snabbt sedlarna rör sig genom ekonomin. Man kan då föreslå denna ekvation:


(b) I = Mx * v


Denna definition är emellertid inte särskilt bra, eftersom v är dåligt definierat. Om vi föreslår att

v = ägarbyten/dag, får vi att om pengamängden Mx byter ägare 2 ggr/dag i fall (1) och 4 ggr/dag i fall (2), så leder formeln (b) ovan till dubbelt så hög inflation i fall (2). Men ponera att Mx bara flyttas mellan två bankkonton; inte heller nu kommer vi registrera några symtom på inflation, som t.ex prisökningar. Möjligen behövs en ytterligare term, n, som avser antalet olika innehavare av pengarna/dag. Vi får då


(c ) I = Mx * v * n


Inte heller nu äger formeln någon stringens; man kan tänka sig en illasinnad entitet som sätter upp x antal bulvankonton att flytta pengar mellan, endast för att öka ”inflationen” genom att öka n.


Men å andra sidan - detta är ju ekonomi, dvs beskrivande antropologi, och stringens är sannerligen inte ett krav för att få exempelvis ett ”nobel”-pris för tankearbetet.


Hursomhelst. Förvirringen ovan beror på ett enkelt missförstånd, nämligen att man blandar ihop symtomen på inflation med grundfenomenet inflation. Detta grundfenomen är, helt enkelt, ökning av sedelmängd. För att tydliggöra detta kan denna äkta inflation kallas ”monetär inflation”, men för de av oss som läst ovanstående är sådana kvalifikationer onödiga och vi nöjer oss med att konstatera att inflationen I ges av


Som sagt: Inflation så länge I är > 0. Blir I < 0 talar vi om deflation.


Vi fördjupar oss i detta i nästa inlägg.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se