Direktlänk till inlägg 2 april 2012

Hyperinflation, del 3. Kollaps.

Av Anders Limes - 2 april 2012 14:53


Vad kan vi alltså vänta oss framöver (har du inte läst del 2 ännu så finns den delen här)?


Vi har idag en biflation. Detta innebär minskande pris på vissa varor, men stigande på andra.


Varor som kräver stora lån för inköp, minskar i pris, p.g.a en tilltagande mättnad i befolkningen: det är helt enkelt tilltagande omöjligt för den grupp i samhället (i princip unga familjer), som skall sätta sig i skuldslaveri till bankerna resten av sina liv, att öka sin skuldsättning mycket mer.

.

Samtidigt är det så att energi hastigt stiger i pris. Detta gäller elektricitet, bl.a tack vare att kontinental – låg - eltillgång nu via den riggade el”börsen” Nordpool  styr – höjer - även svenska elpriser. Och det gäller naturligtvis olja (Peak Oil). Detta bär med sig stigande matpriser, samt stigande priser för alla transporter, pendling, osv.


Tilltagande arbetslöshet (p.g.a. negativ tillväxt p.g.a Peak Oil) kommer, via NAIRU, att motverka fortsatta prisstegringar, via minskad efterfrågan på dyrare varor (eller närmare bestämt, genom minskad tillgång på sedlar). Å andra sidan kommer hastigt minskande tillgång på energi – och därmed på alla andra varor – verka för prisstegringar. Och eftersom priselasticitet för energi är i princip obefintlig kommer den stigande pristendensen fortsätta, trots minskande reell betalningsförmåga.


Stigande priser utan minskande arbetslöshet är alltså vad som ibland kallas stagflation, vilket är den mest fruktade av alla ekonomiska tillstånd eftersom ett lands regering inte kan vidta några konstruktiva åtgärder för att bryta det.


Man kan försöka ”spara” sig ur en stagflationär kris, men man kommer misslyckas. Tilltagande missnöje, upplopp, och hotande inbördeskrig sätter till slut stopp för sådana ”åtstramningspaket”. Historien visar, att regeringarna i det läget alltid, utan undantag, väljer att starta sedelpressarna för att lugna massorna med pengar; pengar som t.ex delas ut via höjt socialbidrag (för att balansera de stigande levnadskostnaderna) o.s.v


Idag har vi, dessutom, en skuldvaluta. En sådan valuta orsakar obligat ekonomiskt sammanbrott vid försök till minskad ekonomi (åtstramningar), eftersom skuldvalutans obetalbara skuld hela tiden tillväxer exponentiellt p.g.a räntan, och förmågan att betala denna ränta kräver en evigt tillväxande ekonomi.


Men om räntan hålls låg?


Det gör den inte, eftersom ett land med minskande BNP (åtstramningar) kommer nedvärderas av s.k ”kreditinsitut”, vilket höjer räntorna för alla lån i det landets valuta. Syftet med detta är naturligtvis att öka bankernas ränteintäkter genom att skruva åt tumskruvarna på de nationer som fastnar i ockrarnas samvetslösa klor.


Alltså, man kommer möjligen försöka ”spara sig ur krisen”, men p.g.a att detta alltid är omöjligt, och dessutom är dubbelt omöjligt i ett skuldvalutasystem, kommer man misslyckas. Då återstår det andra alternativet, att försöka ”spendera” sig ur krisen – d.v.s att sparka igång sedelpressarna.


Effekten av det är naturligtvis att vår gamle vän, kvoten


 


ökar ännu hastigare än vad enbart den Peak Oil-inducerade, ofrånkomliga, minskningen i termen varor hade lett till.


Vad som händer är alltså att vi får en hastigt ökande sedelmängd, som hela tiden försöker hinna fatt de ännu hastigare ökande priserna på alla varor – men utan att lyckas. Ökningen av sedelmängden går därför över i en exponentiell ökning - med åtföljande exponentiella pris- och löneökningar.


Detta utgör övergången från inflation till hyperinflation. Denna innebär i sin tur en total kollaps för det reella värdet av alla papperstillgångar, och av alla skulder nominerade i skuldvalutor, och så vidare.


Konkurrerande valutasystem, framförallt guld och silver, kommer ses som ersättningar för papperspengarna, och man kommer bjuda vilken mängd papperssedlar som helst för ett guld- eller silvermynt. Den nu pågående manipulationen av dessa konkurrerande valutasystem (i syfte att förlänga skuldvalutans hegemoni med åtföljande fortsatt värdeöverföring från människor, nationer, och stater till banker) kommer inte längre att kunna hålla emot efterfrågan på guld och silver. Ett annat sätt att beskriva denna mekanism är alltså att säga att priset på guld och silver kommer explodera.


Hyperinflationen innebär i kombination med peak oil också det totala utraderandet av alla pensionsfonder, liksom alla andra företeelser med nominellt värde baserat på hopp om framtida ”avkastning” baserat på hopp om framtida ”tillväxt”.


Troligen kommer hyperinflationen också utlösa en mer eller mindre total samhällskollaps där stora delar av samhället övergår till byteshandel, med sammanbrott av komplexa just-in-time transportystem o.s.v


Som sagt. Vi kan hantera Peak Oil och dess obligata negativa reella tillväxt, det är jag övertygad om. Men detta i kombination med skuldvalutans obligata krav på positiv nominell tillväxt (p.g.a. räntan), leder ofrånkomligen till hyperinflationär kollaps.


Det finns alltså - som sagt - inget viktigare idag än att överge vårt omöjliga skuldvalutasystem.


Denna sådan åtgärd utgör - som sagt - vårt samhälles enda hopp.


PS. Läs mer om den kommande amerikanska hyperinflationen här. Sverige – liksom alla världens nationer – är p.g.a den omöjliga skuldvalutan i princip i exakt samma situation som USA, även om vi just idag har en större del av vår skuldbubbla på privata konton (bostadsbubbla) än USA, och vår statsskuld därför än så länge är långt mindre än 100% av BNP. När bostadsbubblan spricker, och staten räddar bankerna, så kommer vår statsskuld snabbt explodera långt över BNP, inte minst eftersom BNP då p.g.a skuldkollaps och Peak Oil kommer vara i hastigt minskande. DS.


Tillägg: Här finns en graf över ECBs balansräkning. Som sagt, en centralbanks balansräkning motsvarar i princip termen x i ekvationerna i "Valutan, del 3". Här finns en graf över den privatägda amerikanska Feds balansräkning. Observera QE1 och QE2 som de tydliga uppåthacken i kurvan. Här finns en kommentar om när nästa inflationsinjektion ("QE3") kan tänkas komma från Fed. Som sagt; inflationen är i full gång, övergången till hyperinflation endast en tidsfråga.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Magnus L

2 april 2012 22:39

Läser dina inlägg med stort intresse, och jag tror det är fler som gör det även om det än så länge verkar vara få som vill kommentera. Jag är av åsikten att det skuldbaserade penningsystemet är roten till mycket som är galet i vårt samhälle, och hoppas varje dag att nån i det politiska/journalistiska etablissemanget ska föra upp frågan på dagordningen. Vore intressant att höra dina teorier om varför det inte händer.

Anders Limes

3 april 2012 22:22

Hej och tack för din kommentar!

Det är en mycket bra fråga. Jag tror inte att världen kan förklaras i termer av "konspirationsteorier", även om bevisligen mycket styrs från slutna rum under lögnen/mörkläggningen som täckmantel.

Jag tänkte länka igen till Fria Tidningars granskning av svenska medier (där man mycket tydligt kunde se Bonnier och Schibstedts hegemoni) men jag ser att den artikeln försvunnit från deras hemsida. När jag skrev "Valutan, del 4" fanns den där.

Hursomhelst. Jag tror att koncetrationen av mediemakt är en av de centrala förklaringarna. Ett antal krig och politiska mord har hjälpt det hela på traven.

Det vi kan göra, du och jag, är att utbilda oss, förstå systemet (det är ju i grunden löjligt enkelt), och sprida vår kunskap så mycket vi kan. Det är, som jag ser det, vårt enda hopp. Sprid insikterna personloigen och på alla andra sätt du kan komma på. Som Al Gore sa innan han försvann från rampljuset efter att ha kuppats bort av GWB: "Use the internet".

Bästa hälsningar,
Anders

 
Ingen bild

Quant

6 april 2012 22:28

När kommer t ex en matkasse på konsum stiga drastiskt under en 12 mån period?

Och vad är det som skall hända för att det skulle ske?

Om vi använder oss av Friedmans relation så krävas antingen en drastisk ökning av M1. Alternativt en drastisk ökning av omsättningshastighet. (Eller båda).

Visa hur något av dessa två fall skulle kunna inträffa?

Anders Limes

7 april 2012 17:06

Jag har redan givit ett sådant exempel ("höjda socialbidrag"). Poängen är att ett land kan försöka spara sig ur en stagflation, men att det alltid misslyckas pga uppror/revolution, och sedelpressarna går igång. Jag har länkat till en del texter om historiska exempel på hyperinflation.

Jag kan också rekommendera "hyperinflation special report" från shadowstats, länkad till ovan. Ladda ner och läs!

 
Ingen bild

Quant

7 april 2012 23:14

Nej, du har inte visat något.
Du måste visa hur M1 ökar drastiskt (och utan att omsättningshastigheten minskar drastiskt). Eller att omsättningshastigheten ökar drastiskt.

"höjda socialbidrag" visar inget av det. Inte ens i närheten.

Hur får du tillstånd en drastisk ökning av avista?
Och varför skulle bankinstituten gå med på det. Dom tvingas då till nyemissioner en gång i kvartalet.
Jag tror inte du tänkt igenom det här riktigt.

Anders Limes

8 april 2012 17:23

Nej - precis. Hyperinflationer har ju aldrig inträffat.

Jo förresten, de har de! Det måste vara ett missförstånd eftersom de inte kan inträffa. Tack vare "regler". Eller hur?

Mitt resonemang bygger alltså på idén att ökande valutamängd i kombination med minskande realekonomi höjer priser trots försök att hålla dessa nere via bl.a NAIRU-dynamik. Dessa stigande priser gör folket fattigare. Detta fattiga folk tvingar förr eller senare genom en ökning av för folket tillgänglig valuta. Detta markerar övergången till hyperinflation. "Reglerna" du hänvisar till kan ändras, nämligen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se