Direktlänk till inlägg 3 april 2012

USS Enterprise

Av Anders Limes - 3 april 2012 21:33USS Enterprise kastade loss den elfte mars i år och gav sig iväg på sitt livs sista resa. Destinationen är arabiska havet, söder om Iran, dit hon anländer nu i dagarna. Hon gör då sällskap med USS Carl Vinson och USS Abraham Lincoln och deras respektive stridsgrupper, till totalt tre stycken superhangarfartyg i havet utanför Irans kust. Dessutom finns i Bahrein helikopterhangarfartyget/landstigningsfartyget USS Makin Island.


Bahrein? Just det, där en samling utländska trupper, främst Saudiska, i vintras mycket blodigt krossade den lokala varianten av den ”arabiska våren”. Nu efter att det upproret kvästs verkar framtiden för den amerikanska militärverksamheten i landet vara säkrad.


Hursomhelst, detta är första gången sedan anfallet på Irak som mer än två hangarfartyg samtidigt uppehållit sig i dessa vatten.


Samtidigt nås vi av nyheten att israels krigsmakt IDF ställt in alla de traditionella ledigheterna över påsken. Vi nås även av uppgiften att det israeliska kabinettet för någon vecka sedan beslutat, med röstsiffrorna 8 mot 6, att starta krig mot Iran.


Låt oss nu tala en stund om USS Enterprise. Det handlar alltså om USAs äldsta (och längsta, 342 m) hangarfartyg, i tjänst ända sedan 1961. Eftersom man på den tiden inte var lika säker som idag på kärnreaktorers funktion, utrustades hon med hela åtta stycken reaktorer. Hon har en besättning c:a 5800 man, och bär hundratalet flygplan och helikoptrar. Fartyget kallas "Big E" och är, inte bara p.g.a de popkulturella referenserna, utan även i kraft av sin ålder, storlek, styrka, en av flottans och militärmaktens tyngsta symboler i USA.


För ett par månader sedan befann hon sig i Atlanten på övning inför den resa hon nu är ute på. Övningen utspelade sig utanför den (påhittade) Treasure Coast, där de två ”Shahida”-teokratierna Norra och Södra Garnet (Granat, alltså mineralen granat) hade råkat i krig. Enterprise övade sig i att ge flygstöd åt kriget i dessa ”påhittade” teokratier.


Detta är hennes sista resa, som sagt. Man avser deaktivera henne under hösten 2012, till en projekterad kostnad om c:a 500 miljoner dollar. Det vill säga, om isärplockandet av ett 90 000 ton tungt fartyg med åtta (8) kärnreaktorer inte visar sig dyrare än så. Av dessa 500 miljoner (eller hur mycket det kan tänkas handla om) dollar, vet vi, saknas drygt 40%, och dessa pengar måste lånas upp.


Enterprise anländer alltså till vattnen söder om Iran; ett Iran som under de senaste månaderna utsatts för terroratentat, vars luftrum upprepade gånger har kränkts, och som dessutom utsatts för handelsembargo och diverse andra sanktioner, vilka tvingat landet att återgå till guld för handel i sin huvudsakliga exportvara, olja.


Vi noterar att just detta att olja endast handlas i dollar tillåter USA att erhålla olja, världshistoriens största skatt, i utbyte mot de värdelösa skuldsedlar kallade "dollar" som de kan trycka hur många som helst av. Detta utgör basen för USAs förmåga att fortsätta konsumera mest olja av alla länder i världen, trots landets oerhört stora handelsunderskott, och denna dynamik har lett till den alternativa, och mycket adekvata, benämningen "petrodollar" på USAs valuta. Vi inser alltså, att om oljeexportörerna i världen skulle följa Irans exempel och lämna dollarn som bytesmedel för olja, och istället kräva något reellt värde (t.ex. guld, som Iran alltså nu gör), så skulle USAs hegemoni omedelbart rasa samman. Vi inser då också, att USA har ett oerhört starkt motiv att avhålla världens oljeexportörer att följa Irans exempel.


Vi noterar vidare, att alla dessa saker – terroranfall, upprepade territoriella kränkningar, embargo – utgör krigshandlingar enligt internationell rätt. Om nu någon bryr sig om internationell rätt sedan G.W Bush och hans "doktrin".


Trots dessa upprepade provokationer har Iran inte svarat med några som helst militära medel. Man måste medge, att Irans återhållsamhet är anmärkningsvärd.


Återhållsamheten är dock mycket förståelig. Landet är omringat av fientliga militärbaser. Om Iran skulle röra ett militärt lillfinger, skulle landet utraderas inom någon timme.


Irans fiender vill ha krig. Men Iran har hittills vägrat starta ett sådant krig. Kan det finnas något sätt för Irans fiender att ändå få igång ett krig?


Som sagt, USS Enterprise är ute på sin sista kryssning.


Låt oss hoppas att inget händer henne.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se