Direktlänk till inlägg 11 april 2012

Newfoundland

Av Anders Limes - 11 april 2012 17:01


Låt oss ägna oss åt en kort historisk utvikning. Ämnet är Newfoundland. Källan är den öppna, och för allt och alla redigerbara Wikipedia, och sid 81-83 i den mycket läsvärda boken This Time Is Different (Annorlunda nu) av Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff.


Denna ö i nordatlanten utanför Kanadas östkust beboddes ursprungligen av indianer av Micmacstammarna. Under under 1600-talet besöktes ön allt oftare av européer, framförallt fransmän och britter. Det grundades en del bosättningar för att dra nytta av det fantastiska fisket i vattnen utanför ön. Faktum är, att några av norra halvklotets rikaste fiskebankar, framförallt för torsk, har funnits här innan de tömdes av tillväxten.


Storbritannien och Frankrike krigade som bekant vilt under nästan hela 16- och 1700 talen. Vid slutet av Sjuårskriget  stod Storbritannien som total segrare i detta historiens första världskrig. Detta ledde till att Newfoundland övertogs av Storbritannien, och blev ett självstyrt rike i det brittiska imperiet, ett s.k ”dominion”. Invånarna åtnjöt direktdemokrati via det brittiska imperiets näst äldsta, lokala, parlament.


1914 började som bekant det ”första” världskriget. Newfoundland ålades av London att skicka ett regemente till fronten, vilket utfördes. Regementet utplånades i princip redan krigets andra år, under den blodigaste dagen i brittiska imperiets historia. Med hjälp av stora lån lyckades dock Newfoundland återuppbygga sitt regemente, och underhålla det kriget igenom. Analogt med detta lyckades britterna, med stora lån, att ständigt återuppbygga den armé de framhärdade i att ständigt slösa bort framför tyskarnas kulsprutor och taggtråd.


Efter kriget hade Newfoundland samlat på sig en statsskuld, i princip uteslutande p.g.a krigandet. Man lyckades hålla betalningarna av denna skuld igång ända till 1928 då fiskpriserna kollapsade. Detta ledde, i vanlig ordning, till att långivarna betraktade Newfoundland som ett objekt med högre risk än tidigare, vilket i sin tur fick dem att skruva upp räntan på lånen. Armen vreds om på Newfoundland.


Till slut gick det inte längre. Långivarna krävde sina pengar. Parlamentet tappade i förtroende hos folket, eftersom de prioriterade lånebetalningarna framför alla andra utgifter i den lilla staten. I det läget tillsatte britterna en kommission som kom fram till att skulden var viktigare än Newfoundlands demokrati. För att efterse fortsatta skuldbetalningar avskaffades Newfoundlands demokrati (den näst äldsta i hela det brittiska imperiet) och en grupp teknokrater tillsattes istället.


Nästa steg var närmast en teknikalitet; britterna beordrade nu att Newfoundland skulle uppslukas av Kanada, och att skuldbördan alltså skulle adderas till Kanadas statsskuld, och de fantastiska fiskevattnen skulle adderas till Kanadas egendom. Eftersom demokratin var avskaffad på ön, kunde denna annektering av Newfoundland och hennes 280 000 invånare utföras utan att någon möjlighet till fredligt motstånd gavs.


Långt senare, på 40-talet, hölls en folkomröstning om Newfoundland ville återfå sin självständighet. Att så skedde får anses fantastiskt, men det får ses som ett utslag av den våg av avkolonialisering och befrielse som svepte runt jorden efter andra världskriget.


Å andra sidan måste man inse det vidriga i att annektera en självständig stat på anmodan av bankirerna, och mer än ett decennium senare, när området har blivit helt integrerat i den nya ägarens politiska, ekonomiska, osv, strukturer, ställa till med ett spel för gallerierna i form av en folkomröstning.


Trots detta röstade faktiskt en majoritet (44,5%) för frihet i denna folkomröstning. Ingen blir väl förvånad när jag berättar att man då helt enkelt höll ytterligare en folkomröstning där självstyrandet förlorade, och annekteringen lagfästes.


Vad lär vi oss av detta?


För det första ser vi att bankirernas favoritmetod – krig att sätta stater i skuld fungerat ypperligt, även i detta fall. Men tro inte att det krävs ett krig. Den sprickande bostadsbubblan med efterföljande bankräddning och exploderande statsskuld kommer ha exakt samma funktion i Sveriges och, för den delen, hela västvärldens fall.


För det andra ser vi alltså här ett exempel på att det finns historiskt prejudikat att utplåna demokrati, och till och med staters självständighet, för att upprätthålla bankirernas profiter. Jämför utvecklingen i Grekland, och utvecklingen i Italien – och utvecklingen hela världen över om vi inte lyckas avskaffa skuldvalutan och frigöra oss från bankirernas förtryck.


Som sagt: Skuldvalutan måste avskaffas. Bankirernas skuldslaveri måste slängas på historiens sophög tillsammans med bankirerna själva. Inget är viktigare än detta.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Twefds

11 april 2012 18:13

Är det bara jag som är rädd för att Sverige kommer tvingas att gå över till euron när bostadsbubblan spruckit?

Bankirernas ultimata dröm är att centralisera makten att skapa pengar till en global centralbank. Bostadsbubblan i Sverige är deras vapen, när den spruckit kan de säga, NI MÅSTE GE OSS MER MAKT SÅ ATT VI KAN LÖSA KRISEN ÅT ER... alltid samma sak.

End the Riksbank nu!

Anders Limes

11 april 2012 19:54

Tyvärr talar mycket för att du har rätt. Vi ser hur folkpartiet tagit på sig att förbereda jorden för euroinförandet genom ett oavlåtligt tjatande om hur vi borde införa euron trots att 88% av befolkningen sa nej 2011.

Som du skriver: Chockdoktrinen. Jag antar att du redan läst den, men det förtjänar att upprepas att det är en av 2000-talets viktigaste böcker. Obligatorisk läsning.

 
Ingen bild

Twefds

14 april 2012 16:27

Chockdoktrinen har jag inte läst, men det låter bekant, får ta och beställda den :)

Känns mer och mer som vi lever i diktatur, jag känner mig inte representerad för fem öre

Anders Limes

14 april 2012 22:55

En mycket kort sammanfattning av boken är att nyliberala reformer är extremt impopulära (eftersom de undantagslöst krossar folket för att gör de superrika ännu superrikare). De går inte att genomdriva i en nation utan att man chockar nationen via en svår kris.

Undantaget i världshistorien verkar vara Sverige, där det räckte med närmast total mediehegemoni och skciklig propaganda. Men hursomhelst;

När allt är kaos griper du in i händelseförloppet och säljer snabbt som ögat allt som går att sälja (=nyliberalism), innan någon hinner reagera.

Chockdoktrinen gäller dock mer än bara nyliberalism, jag utvecklar ett par tankar kring det här:

http://limes.bloggagratis.se/2012/03/30/7633578-falska-flaggor/

Men beställ boken. Den innehåller mycket mer än bara detta. Den bör finnas i varje respektabelt hembibliotek.

Och förövrigt - det är för att du inte är representerad. Det är inte jag heller. Tyvärr.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Limes - 25 oktober 2015 15:49

    Invandringen till Sverige slår, som bekant, alla rekord. Nedan tankar om detta.   1. Syfte   Vilket syfte invandringen har för våra ägare (”eliten”) finns det olika uppfattningar om. En gör gällande, att den drivande dynam...

Av Anders Limes - 9 juli 2015 11:30

Jag har varit borta från bloggen ett tag, som ni säkert har märkt.   Orsaken är, att jag har ägnat all min energi åt att istället bygga en framtid åt mig och min familj - genom att skaffa gård, djur, kunskaper, nätverk, osv är vi nu på en kurs so...

Av Anders Limes - 25 juni 2012 21:24

Det djupa och egentliga syftet med Euron - liksom med all skuldvalutor - är att möjliggöra bankirernas stöld av fokens egendom, som vi tidigare gått igenom. Vi minns även, att det bankirkontrollerade NATO med stöd av det bankirkontrollerade Sverig...

Av Anders Limes - 24 juni 2012 20:19

För inte så länge sedan tog jag ett spadtag i den hundraåriga rabatten av såpnejlikor. Det var svårt, tungt att komma nedåt med spaden, men efter mycket hackande lyckades jag bända upp en fyrkant jord. Och då såg jag orsaken till motståndet: he...

Av Anders Limes - 19 juni 2012 21:23

Stuxnet är samtidens bästa datorvirus. Det är helt enkelt en fantastisk skapelse, en tour de force i destruktivitet. Vi känner numera till en hel del om Stuxnet. Det är ganska stort för att vara ett virus, en halv megabyte, men det är sannerl...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ limes med Blogkeen
Följ limes med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se